Olasz napok a vásárcsarnokban

 

Pepperóni, mozzarella és bazsalikom. Már erről a három színről, ízről és illatról is szinte mindenkinek azonnal az olasz gasztronómia, a jó ízű és hangulatú étkezések jutnak az eszébe. Az olasz konyha világméretű térhódítását a jól megválasztott, minőségi fűszerek, alapanyagok és az a lelkesedés adja, ahogy a mediterrán vircsaft egy szimpla fakanálon keresztül belekerül az isteni olasz étkekbe. Ennek a pozitív sztereotípiának a fényében került megrendezésre a budapesti Vásárcsarnokban az itáliai ízvilágokat bemutató Olasz Napok nevű rendezvény a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, valamint a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara közös szervezésében. 

Image

 

Kép forrása: http://www.toxel.com/wp-content/uploads/2009/09/foodflag05.jpg

Az Olasz Napok célja, hogy a csarnok látogatóinak bemutassa az olasz konyha ízeinek színes palettáját, a fűszerek apró, de jelentőségteljes szerepétől egészen a húsok markáns, testes aromájáig. Az Olaszországra jellemző ízek mellett a turisztikai, kulturális és művészeti hagyományok is bemutatásra kerültek, így az arra látogató járókelőknek szinte egy rögtönzött mini nyaralást adott a bódék közötti néhány méteres „olasz zóna”.

A középen kiállított kisszínpadon néha olasz zene csendült fel, így nyomva el az amúgy élettel teli Nagycsarnok zaját. A már eddig is szinte minden érzékszervünket kielégítő standok között olasz divatkalapok és kiegészítők, kézzel festett kerámiák és főzőedények is színesítették a kulturális gócpont élményvilágát. És aki e néhány négyzetméteres „dolce vita” után kedvet kapott az olasz világhoz és kultúrához, az egyik standon már be is fizethette magát egy olaszországi útra, vagy akár egy itthoni olasz nyelvtanfolyamra. 

Image

 

Kép forrása: http://toszkankonyha.blogspot.hu

Az olasz kultúra tehát Magyarországra is nagy hatással van. Szerencsére nem kell ahhoz repülőre ülni, hogy otthonunkba varázsoljunk egy kicsit a déli ország ízvilágából, hiszen már szinte mindenhol kapható egy-két olaszosabb fűszer vagy hozzávaló, amivel megbolondíthatjuk főztjeinket. Ha pedig valaki eredeti olasz esszenciákra vágyik, csak pár órányi autóút választ el minket a jellegzetesen ínycsiklandó olasz séfek főztjeitől. 

Leave a comment